4.3/5 - (93 امتیاز)

سگهای امروزی که ما آنها را با نام سگهای اهلی می شناسیم ، همانند گرگ، شغال، روباه ، و دینگو جزء خانواده سگ سانان می باشند. در مورد منشاء به وجود آمدن سگهای اهلی نظریات مختلفی وجود دارد.

یکی از این نظریات ، این است که سگها از گروهی از پستانداران (miacid) به وجود آمده اند و گروهی دیگر عقیده بر آن دارند که منشاء  اولیه سگهای اهلی امروزی از گوشتخوارانی با نام (canisferus) بوده اند  ولی به دلیل عدم وجود مدارک دال بر اثبات تمامی این نظریه ها در حد یک نظریه باقی مانده است ، اما همگی صاحب نظران ، محققین و دانشمندان بر این اعتقادند که سگها اولین حیوانات خانگی بودند که توسط انسان ها اهلی شده اند. بقایای نخستین سگها در اسکاتلند ، دانمارک و آلمان پیداشده است…..

در مورد منشاء به وجود آمدن نژادهای مختلف سگهای اهلی نیز می توان گفت که سگهای اولیه که در تمام نقاط دنیا می زیستند نسبت به محیط زندگی و شرایط آب و هوایی و تغییرات محیطی مختلف خود را وفق داده اند ، به طور مثال سگهای تازی سگهایی هستند که سازگار به زندگی در محیط های بیابانی و جلگه ای بوده و سگ های ماستیف برای محیط های جنگلی و کوهستانی سازش یافته اند و موتاسیون یا جهش ژنتیکی باعث به وجود آمدن گونه های مختلف شد و گونه های مختلف توسط انسان به کارگیری و پرورش یافته است ، این امر باعث به وجود آمدن و گوناگونی نژادهای مختلف سگ های اهلی شده است.

امروزه سگها را از نظر جثه و اندازه ، شکل ظاهریخصوصیات نژادی، خصوصیات اخلاقی ،  ، توانایی ، استعداد و پتانسیل تقسیم بندی می کنند ، به طور مثال سگها از  نظر جثه ، به ۳ دسته بزرگ جثه ، کوچک جثه و متوسط جثه تقسیم بندی می شوند و از لحاظ هدفی که پرورش یافته اند و خصوصیات نژادی و رفتاری به چندین دسته و گروه نژادی ، گروه سگهای کاری ، گروه سگهای عروسکی و فانتزی ، گروه سگهای خانگی مونس و همدم ، گروه سگهای تازی ، گروه سگهای تریر ، گروه سگهای شکاری ، تقسیم می شوند که در زیر به توضیح اجمالی در مورد این گروه ها و دسته های نژادی و علت نامگذاری آنها پرداخته شده است که عبارتند از:

۱- سگهای شکاری:

از معروفترین نژادهای سگی که در این گروه و دسته قرار می گیرند عبارتند از: نژادهای ، سگ پوینتر ، سگ ستر ، سگ براک ، سگ باست و سگ رتریور می باشد. سگهای شکاری به خاطر حواس قوی شان ، هوش بالا ، قدرت بویایی ، شنوایی قوی ، غریزه قوی وعلاقه به طمع گیری و تعقیب شکار ، در این گروه و دسته نژادی قرار می گیرند.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Shekari.jpg

 ۲- سگهای نگهبان:

این گروه از سگها به خاطر روحیه و خلق و خوی تهاجمی ، خصوصیات اخلاقی و نژادی ، قدرت فیزیکی ، پتانسیل و حس حفاظت کردن از صاحب خویش ، اموال و دارایی ، خانه ، خانواده صاحب خود ، قلمرو و ملکی که آن را برای پاسبانی در آن گمارده اند ، به عنوان سگ نگهبان مطرح می باشند که معروفترین آنها عبارتند از: نژادهای سگ جرمن شیپهرد ، سگ دابرمن ، سگ گریت دین ، سگ راتوایلر ، سگ ماستیف و… می باشد.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Negahban.jpg

۳- سگهای تریر:

نژادهای سگ زیادی در این گروه و دسته قرار دارند که بعضی ها جهت شکار ، بعضی در جهت نگهبانی ، بعضی به عنوان حیوان خانگی و زینتی مطرح می باشند. در واقع علت نامگذاری تریر برای این سگها ، معنی تریر می باشد که به مفهوم سوراخی است که حیواناتی مانند گورکن ، موش ، راسو و… حفر می کنند می باشد و گروه سگهای تریر سگهایی هستند که شکار و طمع خود را حتی درون این سوراخ ها تعقیب می کردند.

از نژادهای سگ  تریر که جهت امر پاسبانی و نگهبانی می توان از آنها بهره گرفت می توان به نژادهای سگ بول تریر و پت بول تریر ، از نژادهای سگ تریر که می توان از آنها در امر شکار و طمع گیری بهره برد می توان به نژادهای ، سگ فاکس تریر ، سگ یورک شایرتریر ، به اسکای تریر ، از نژادهای سگ که به عنوان سگ مونس و همدم مورد توجه هستند می توان به نژاد سگ جک راسل تریر و از نژادهای سگ تریر که به عنوان سگ زینتی و فانتزی مطرح است می توان به سگ نژاد کی رن تریر اشاره کرد.

هر چند همان طور که گفته شد ، تعداد گوناگون و زیادی از نژادهای سگهای تریر موجود است که دارای جثه و اندازه ، خلق و خو و خصوصیات فیزیکی ، پتانسیل و توانایی های مختلفی می باشند.

همچنین بعضی از سگهای نژاد تریر دارای خصوصیات ظاهری ، توانایی و استعداد مختلف می باشند از این رو به عنوان سگ چند منظوره مطرح می باشند. به مانند سگ نژاد جک راسل تریر که هم به عنوان سگ مونس ، خانگی و سگ شکاری می توان از آن بهره جست و یا نژاد سگ یورک شایر تریر که از آن به لحاظ شکل ظاهری ، فانتزی ، زیبا و اشرافی با موهای بلندی که دارد به عنوان سگ عروسکی و فانتزی استفاده می شود و هم به خاطر توانایی در طمه گیری به عنوان سگ شکاری می توان از آن بهره برد و یا نژاد سگ بول تریر که می توان به عنوان سگ مونس و همراه از آن بهره برد هر چند به لحاظ خصوصیات نژادی و رفتاری ممتازش به عنوان سگ نگهبان و گارد مطرح است.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Terrier.jpg

۴- سگهای خانگی مونس و همدم:

نژادهایی از سگها که در این گروه و دسته قرار می گیرند برای زندگی در محیط منزل و آپارتمان مناسب می باشند و به عنوان حیوان مونس و همدم و همراه به خصوص برای خانم ها مطرح می باشند. همچنین بعضی از نژادهای سگ که دارای خصوصیات ظاهری اخلاقی همچون وفاداری بالا روحیه حفاظت از صاحب خود می باشند به مانند سگ نژاد بولداگ جزء این گروه نژادی قرار می گیرند.

از معروفترین نژادهای سگهای خانگی ، مونس و همدم می توان به نژاد سگ پودل ، سگ بولداگ ، سگ پاگ ، سگ اشپیتس و سگ پینچر اشاره کرد. همچنین نژادهای زیادی در این گروه و دسته نژادی قرار می گیرند.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Terri.jpg

۵- سگهای تازی:

نژادهایی که به خاطر خصوصیات ظاهری و توانایی هایشان در این گروه و دسته نژادی قرار می گیرند دارای قدمت و تاریخچه طولانی می باشند و اکثراً در مناطق بیابانی کره زمین بومی می باشند.

این گونه سگها دارای قدرت دوندگی بالا ، جثه لاغر و کشیده با پاهای بلند هستند و دارای توانایی چند منظوره به عنوان سگ شکاری ، سگ گله ، سگ نگهبان ، سگ خانگی و مونس و سگ ورزشی می باشند. اکثر نژادهای باستانی در این گروه و دسته قرار می گیرند و از معروفترین این نژادها می توان به نژاد سگ سالوکی(سگ تازی تیز پای ایرانی) ، سگ گری هاند ، سگ تازی افغانی ، سگ ویپت(نژادی که در مسابقات دو سگها مورد استفاده قرار می گیرد و بیش از ۶۰ کیلومتر در ساعت می دود) اشاره کرد.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Saluki.jpg

۶- سگهای عروسکی:

نژادهایی از سگها که در این گروه و دسته نژادی قرار می گیرند ، واجد خصوصیاتی همچون ظاهر عروسکی ، فانتزی و زیبا با موهای بلند ، ابریشمی یا فر یا با فرمی بدن خاص ، جثه کوچک و مینیاتوری و ضعیف ، خلق و خوی آرام و مهربان می باشند و دارای روحیه کودکانه هستند به طوری که احتیاج به محافظت ، سرپرستی و توجه از طرف صاحب خود را دارند. از نژادهایی از سگها که در این گروه نژادی قرار می گیرند می توان به نژادهای ، سگ پودل ، سگ شی هواهوا ، سگ مالتز ، سگ شیتزو ، سگ پیکنیز و… اشاره کرد.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Aroosaki.jpg

نکاتی مهم برای آنهایی که می خواهند تازه اقدام به نگهداری از سگ به عنوان حیوان خانگی و یا امر خاص کنند:

اصولاً هر کسی که مایل به نگهداری از سگ می باشد ، قصد و نیت این کار را دارد ، بسیار مسئولانه است که هدف خود از نگهداری از این حیوان را بداند و بعد از کسب اطلاعات درست و واقعی از رفتار و خصوصیات و نیازهای این حیوان مبادرت به این امر کند.

سگ حیوان است که نگهداری ، مراقبت و توجه زیادی را می طلبد. نیازهای این حیوان همانند خرگوش ، همستر ، کاسکو و یا دیگر حیوانات خانگی نمی باشد. سگها اولین حیواناتی هستند که در طول تاریخ و قرنها پیش رام ، مقید و اهلی گشته است ، همچنین سگها تنها حیواناتی هستند که طوق بندگی انسان را دوست دارند و در کنار مراقبت های تغذیه ای و بهداشتی ، نیاز به توجه ، مراقبت ، نوازش و رسیدگی بسیار دارند، در ضمن از این گذشته شرایط فرهنگی و هنجارهای جامعه و مسائل شرعی و بهداشتی را هم باید در نظر گرفت.

مطالب ذکر شده مسائلی است که نمی توان آنها را نادیده گرفت ، در جامعه ما بسیاری از کسانی بودند که بدون در نظر گرفتن موارد ذکر شده و بدون تفکر و از روی چشم هم چشمی ، مبادرت به خرید و نگهداری از سگ کرده اند و بعد از مدت کوتاهی دل زده شدند و به اصطلاح حیوانی که روزی باشوق زیاد و قیمت بالا خریده بودند و بال گردنشان شده و حاضر شدند به قیمت ناچیزی سگی را که به قیمت گزافی خریداری کرده بودند را واگذار کنند و به اصطلاح به فکر خودشان از شرش راحت شوند.

 نکته دیگری که وجود دارد این است که فرق یک سگ خوب با یک سگ بد در رفتار و خصوصیات اخلاقی آن می باشد که این امر بیشتر از اینکه ربط به نژاد سگ داشته باشد ، مربوط به تربیتش است. برای اینکه انسان و سگ بتوانند همدیگر را تحمل کنند و همزیستی خوب داشته باشند و ارتباط صاحب و سگ باهم ارتباط درستی باشد ، حتما حیوان بعد از یک سن معین و بعد از سن بلوغ باید مورد تربیت اصولی قرار بگیرد. توصیه می شود به افراد مبتدی که تا به حال از سگی مراقبت نکرده اند و اطلاعی از رفتار شناسی و روش تربیت سگ ندارند ، از خرید توله سگ در سنین کم و سگهایی که بالغ هستند ولی تربیت نشدند خودداری کنند ، چون نتیجه این دو مورد تنها این است که مثلاً اگر سگ را از تولگی خریدداری کنید ، بدون آن که سعی به تربیت حیوان یا اصلاح اخلاق و رفتار نادرستش کنید ، نتیجه آن سگی است که با اخلاق و رفتارهای بد ، زشت و ناپسند می شود به طوری که موجب رنجش و آزار صاحب وی و اعضای خانواده آن می شود.

خواندن این مطلب
مسمومیت زایلیتول در سگها

در ضمن برای اصلاح رفتارهای زشت ، ناپسند و تربیت سگهایی که در بزرگسالی دارای رفتار ناهنجار می باشند به سختی و مشقت  فرآوان می باشد و یا اصلاً این رفتار زشت ، ناپسند و ناهنجاری رفتاری را نمی شود در بزرگسالی و به اصطلاح ، بعد از گذشت زمان از سن مناسب تربیت تعقیر داد و سرانجام رفتار این سگ تنها موجب اذیت و آزار و موجب دل زدگی صاحب سگ از نگهداری حیوان می شود. مثلاً سگی که بی مورد پارس می کند یا وسایل منزل را یواشکی می دزد و به آن آسیب می رساند و حتی دیده شده سگهایی که عادت بد مدفوع خواری دارند یا داعماً آلت تناسلی خود را می لیسند و حتی الت خود را به مبل و وسائل منزل می مالند ، یا به هیچ عنوان تن به فرامین و خواسته های صاحب خود نمی دهند.

http://alirezaheydari.com/wp-content/uploads/2017/09/Negahbaan.jpg

به طور کلی برای هر سگی تربیت مقدماتی بعد از سن خاصی مصلاً ۶ تا ۹ ماهگی واجب است. این موارد تربیتی عبارتند از: ۱٫توالت رفتن ، ۲٫مطیع بودن به فرامین صاحب خود ، توانایی پریدن از موانع ، ۴٫نشستن ، ۵٫ایستادن ، ۶٫خوابیدن بر روی زمین ، ۷٫همپای صاحب خود راه رفتن ، ۸٫تسلیم بودن در برابر قلاده و زنجیر ، ۹٫تمرین گرفتن و رها کردن افراد قریبه ، ۱۰٫نخوردن خوراکی از دست قریبه ها و… می باشد.

همچنین بعد از بلوغ کامل و یا در سن ۹ ماهگی و یا ۱/۵ سالگی تربیت پیشرفته و آموزش سطح متوسط به بالا توصیه می شود. به طوری که برای سگهای نگهبان و پاسبان و گله ، سگهای محافظ شخصی و گارد ، سگهای شکاری ، سگهای مواد مخدر یاب ، سگهای حلال احمر ، سلیب سرخ و امداد رسان ، سگهای پلیس ، سگهای نابینایان ، سگهای ورزشی و نمایشی ، تربیت ، تعلیم و آموزش پیشرفته ، بعد از تربیت مقدماتی که در سن ۶ تا ۹ ماهگی است و در سن ۹ تا ۵/۱ به بعد صورت می گیرد.

تغذیه:

سگهای اهلی جز خانواده گوشتخواران غیر شکارچی می باشند و غذای اصلی و بخش اعضم غذایی که می خورند باید گوشت و به خصوص استخوان باشد. این نیاز غذایی را می توان از غذاهای آماده سگ و یا ترجیحاً محصولات پروتئینی طبیعی تامین کرد.

در تغذیه سگها استفاده از مخمرها و ویتامین های مناسب با مشورت دامپزشک بسیار مفید است و در مورد میزان و حجم غذا ، نحوه و زمان تغذیه می توان گفت ، در نژادهای مختلف این امر متفاوت است ، سگهای بزرگ جثه نیاز به غذای بیشتر و سگ های کوچک جثه نیاز به غذای کمتر و توله ها نیاز کمتر به هم نژادان بالغ خود دارند.

ولی به طور کلی می توان گفت هر سگ یک بیستم وزن بدن خود نیاز به غذا دارد و بهترین موقع تغذیه سگ در توله ها روزی ۲ تا ۶ بار بستگی به سن توله در زمان های مشخص و در سگهای بالغ بستگی به کاری که می کنند و نوع فعالیت یا عدم فعالیتشان روزی ۱ تا ۲ بار در زمان معین و طبق برنامه غذایی مشخص می باشد.

 صرف نظر از این که سگتان را توسط غذای آماده سگ ، یا غذایی که در خانه تهیه می کنید تغذیه می کنید. باید مطمئن شوید که غذایی که برای سگ خود تهیه کرده اید ، آیا نیازهای تغذیه ای حیوان را تامین می کند یا خیر؟ ، غذایی مفید است که حاوی مقادیر کافی از پروتئین ، چربی ، کربوهیدرات ، ویتامین ، عناصر معدنی و فیبر باشد.

در قسمت پایین اسر و ارزش هر یک از مواد غذایی به همراه جدول آنالیز غذای آماده سگ امده است.

پروتئین:

بافت بدن سگ شامل مقادیر زیادی از پروتئین می باشد و سگ جهت زنده ماندن و رشد به مقادیر مناسب پروتئین احتیاج دارد عدم وجود پروتین در جیره غذایی سگ موجب لاغری ، به هم خوردن ظاهر ، ژولیدگی ، ریزش مو و…می شود.

چربی:

چربی ها در جیره غذایی به شکل واحد ساختمانی اسید چرب وجود دارند و برخی از آنها برای سلامت سگ ضروری است. کمبود اسیدهای چرب در جیره غذایی موجب خارش ، زبری و خشکی پوست ، عفونت و کری گوش ، اختلالات عصبی و رفتاری ، اضطراب و ترس در حیوان می شود.

کربوهیدرات:

کربوهیدرات شامل مواد قندی و نشاسته ای می باشد و سگها می توانند مقدار زیادی از انرژی مورد نیاز بدن خود را از کربوهیدرات تامین کنند. منبع مناسب کربوهیدرات موادی مانند گندم ، جو ، ذرت ، سیب زمینی ، برنج و هویج  می باشد.

ویتامین و مواد معدنی:

وجود ویتامین ها در جیره غذایی سگ بسیار الزامی است و مقدار و اندازه آن باید در غذایی که سگ می خورد تنظیم شود. نیاز به ویتامین را می توان توسط مخمرها تامین کرد ، از مواد معدنی مفید می توان به کلسیم و فسفر اشاره کرد. نسبت این دو ماده مفید ارتباط تنگاتنگی با هم دارد و کاهش و افزایش یکی نسبت به دیگری باعث به وجود آمدن عوارضی مانند (افزایش بیش از حد فسفر خون) که موجب بد شکلی استخوانها و بیماری ریکتز می شود و (کمبود کلسیم) که موجب عدم رشد مناسب استخوانها و شکل گیری دندان ها می شود.

فیبر:

مصرف فیبر برای سگ بسیار مفید است و در حدود ۵ درصد از جیره غذایی سگ را باید فیبر تشکیل دهد. منبع عظیم فیبر را می توان در موادی مانند ذرت ، برنج ، سبوس گندم ، جو و سبزیجات یافت.

 

جدول انالیز غذای سگ

انالیز غذای اماده سگ
۳ ۲۶ ۱۰ ۳۸ ۱۹ نیمه مرطوب
۱ ۵/۷۲ ۸/۴ ۱۲ ۲/۸ کنسرو کامل
۳/۱ ۹/۸۱ ۷/۴ ۵/۱ ۳/۹ کنسرو گوشت
به طور متوسط ۵/۳ ۴/۸ ۱/۶ ۹/۶۹ ۱۰ بیسکوئیت

 

تهیه غذای ساده و خانگی برای سگ:

مواد لازم ، مقدار موادی که ذکر می شود برای سگی به وزن ۱۰ کیلو گرم می باشد.

یک فنجان سر خالی برنج ، ۲٫یک سوم فنجان گوشت ، ۳٫شش قاشق مرباخوری فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و جگر یا غیره ، ۴٫یک قاشق غذاخوری روغن ، ۵٫کمی نمک.

طرز تهیه:

برنج و گوشت را مجزا پخته و بعد با هم و دیگر مواد مخلوط نمایید و بعد از خنک شدن در اختیار حیوان قرار دهید.

نکته:

این مقدار برای سگ ۱۰کیلویی است واین مقدار را برای وزن های مختلف به نسبت مناسب می توان افزایش داد.

مراقبت های بهداشتی:

مراقبت های بهداشتی در سگ شامل بخش های گسترده ای می شود که به طور خلاصه و ساده به موارد زیر اشاره می شود.

مراقبت های عمومی:

از مراقبت های عمومی در سگ واکسینه کردن دوره ای بر علیه بیماری های انگلی و ویروسی ، مراقبت دهان و دندان ، تیمار کردن ، به خصوص سگهای موبلند که به تیمار و شانه کردن حداعقل روزی ۱۵ دقیقه احتیاج دارند و مراجعه دوره ای هر ۶ماه به دامپزشک می باشد.

حمام کردن:

سگهای موصاف و سگهایی که بیرون از خانه نگهداری می شوند ، احتیاج به حمام ندارند و باید با برس و شانه مناسب تیمار شوند و در ابتدای هر فصل و یا در موارد خاص می توان آنها را استحمام کرد ، سگهای موبلند بستگی به نوع و اندازه موها هر ۱۵ تا ۱ ماه یکبار باید حمام شوند ، به طور کلی استحمام برای انسان است و حمام زیاد برای سگ به علت از دست رفتن چربی طبیعی پوست و موارد دیگر توصیه نمی شود. تا حد امکان به جای استحمام از تیمار و شانه کردن مداوم استفاده شود در ضمن برای جلوگیری از ، از دست رفتن چربی طبیعی پوست ، خشکی و ژولیدگی موهای سگ ، حتماً بعد از هر استحمام ، در جیره غذایی سگ از مقادیر فرآوانی چربی حیوانی و یا روغن گیاهی برای تامین چربی از دست رفته پوست استفاده شود.

سن بلوغ :

سن بلوغ حدوداً در ۶ تا ۹ ماهگی می باشد ، البته برای نسل کشی و زاد آوری بهتر است ، قبل از سن ۱۸ماهگی از جفت کردن سگهای نر با ماده خودداری کرد. این امر به این علت می باشد که قبل از سن ۱۸ماهگی سگها به رشد کامل نرسیده و ممکن است جفتگیری و به خصوص آبستنی ، در این سن برای ماده سگها خطرناک باشد و در سگهای نر موجب ضعف جسمانی و تاخیر در رشد شود.

تولید مثل و مدت بارداری:

همان طور گفته شد بهترین موقع تولید مثل در سگ بعد از زمان بلوغ جسمی و جنسی کامل می باشد و اقدام به نسل کشی از سگ در اولین دوره های فحلی سگ ماده توصیه نمی شود.

سگ ماده کامل و سالم ، مناسب برای نسل کشی ، سگی است که در حدود ۲بار در سال به طور طبیعی در پاییز و بهار فحل شود. البته اولین بار و دوره فحلی ممکن است در هر فصلی رخ دهد. دوره فحلی تقریباً در حدود ۳هفته طول می کشد و معمولاً نخستین نشانه آن در سگ ماده ، پیدا شدن چند سگ نر در حوالی سگ ماده می باشد.

در مدت فحلی ، فرج سگ ماده متورم می شود و معمولاً یک ترشح خونی وجود دارد که تا ۹روز به طول می کشد و تخمکگذاری ، یعنی آزاد شدن تخمها از تخمدان ، در عرض ۵روز بعدی یعنی در حدود روز های دهم تا چهاردهم می باشد. بهترین زمان تولید مثل و جفت کردن سگ نر با سگ ماده در روز دهم به بعد می باشد چون قبل از آن سگ ماده سگ نر را به خود نمی پذیرد.

جفت گیری زمانی رخ می دهد که ماده آماده ایستاده و دم را بالا می گیرد و بعد از چند حرکت توام با فشار سگ نر آنها به اصتلاح به هم گره می خورند و در هم قفل می شوند و تا ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت یا حتی بیشتر بی حرکت می مانند و جفت گیری به طول می کشد. نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که: به هیچ وجه در امر جفت گیری نباید دخالت کرد. در صورت دخالت در جفت گیری ، زمانی که سگ ماده و نر به هم گره خورده اند ، باعث صدمه دیدن سگها به خصوص سگ نر می شود.

خواندن این مطلب
تغییر غذای توله سگ

زمان بارداری سگ ماده در حدود ۶۵ روز یعنی ۹ هفته می باشد ، بعد از زایمان در حدود ۸ هفته توله ها با شیر مادر تغذیه می شوند.

طول عمر:

طول عمر در نژادهای مختلف متفاوت می باشد و یا می توان گفت نژادهای دورگه بیشتر از نژادهای خالص عمر می کنند ، ولی به طور کلی عمری از ۵ یا ۸ سال تا حتی ۱۵ تا ۲۰ سال برای نژادهای مختلف ذکر شده است. مثلاً درباره نژاد دوبرمن و نژاد پیکنیز که نسبتاً در بین سگها بیشترین عمر را می کنند تا۲۰ سال هم عمری طبیعی می باشد و یا در بعضی نژادهای اصیل یا نژادهای مینیاتوری و بعضی از گروه سگهای عروسکی طول عمر آنها کم می باشد.

مراقبت از سگ :

نکات مهم

سگتان به شما عشق بدون قید و شرط مادام العمر , وفاداری و دوستی می دهد. در قبالش از شما غذا , آب , پناهگاه امن , مراقبت های دامپزشکی و همراهی می خواهد. این ۱۰ نکته را رعایت کنید و از رابطه ی دوستانه ی بین خود و سگتان لذت ببرید.

۱- قلاده ای متصل به یک کارت کوچک شامل نام شما , آدرس و شماره تلفنتان به گردن سگ خود ببندید. ودر اولین فرصت به فکر کاشت میکروچیپ باشید. اهمیتی ندارد که شما تا چه اندازه مراقب هستید چون همیشه این امکان وجود دارد که سگ شما گم شود. در این صورت یک کارت شناسایی , شانس برگشتن سگ شما به خانه را افزایش می دهد.

۲- از قوانین برای هویت دادن به سگ خود و همچنین واکسیناسیون در مقابل هاری استفاده کنید. اطلاعات بیشتر در این مورد را از دامپزشک خود بخواهید.

۳- از این قانون ساده پیروی کنید : ” اطمینان مطلق وجود ندارد.” حتی یک سگ با وجود داشتن هویت قانونی و کارت شناسایی نباید اجازه داشته باشد بیرون از خانه یا حفاظ باغ برود. بهتر است سگ شما همیشه تحت نظرتان باشد.

۴- برای سگ خود محل زندگی مناسبی تهیه کنید. یک حفاظ دور حیاط یا باغ و یک پناهگاه کوچک برای سگ های نگهبان مناسب است اگرچه سگ ها هرگز نباید برای مدت طولانی تنها بیرون گذاشته شوند. سگ ها نیاز به همراهی انسانها دارند و بهتر است اکثر اوقات داخل خانه و در کنار خانواده باشند.

۵- سگ خود را به طور مرتب برای اطمینان از سلامتی اش نزد دامپزشک ببرید. اگر هنوز برای سگتان دامپزشک انتخاب نکرده اید هرچه سریع تر با کسب اطلاعات لازم به این کار اقدام کنید.

۶- سگ خود را عقیم کنید.سگ هایی که تحت این عمل جراحی رایج قرار می گیرند عمر طولانی تری خواهند داشت , سالم تر خواهند بود و همچنین عادات غلط کمتری خواهند داشت ( مثل گازگرفتن , دویدن و دور شدن)

با عقیم کردن سگ , شما از ازدیاد جمعیت سگ ها نیز پیشگیری می کنید.

۷- برای سگ خود یک رژیم غذایی متعادل و مغذی تهیه کنید که شامل دسترسی مداوم به آب تمیز باشد. از دامپزشک خود در مورد اینکه چه زمان هایی و چه مقدار به سگ خود غذا دهید مشورت بخواهید.

۸- به سگ خود تمرینات ورزشی کافی بدهید تا همیشه تناسب اندام داشته باشد. ( اما او را خسته نکنید )اغلب کسانی که سگ دارند معتقدند راه بردن سگ دوبار در روز کافی است. اگر در این زمینه سوالی دارید که چه میزان ورزشی برای سگ شما مناسب است با دامپزشک خود مشورت کنید.

۹- با سگ همراه و مورد اعتماد خود وفادار و صبور باشید.اطمینان حاصل کنید که انتظارات شما از سگتان منطقی باشد و به یاد داشته باشید که اکثر مشکلات رفتاری سگ ها قابل اصلاح هستند. اگر با رفتارهای سگ خود مشکل دارید با دامپزشک خود در این زمینه مشورت کنید.

اکثر سگ ها وقتی می بینند رفتارهای طبیعی و غریزی آنها برای انسانها قابل قبول نیست و توسط آنها تنبیه می شوند به یک موجود افسرده و غمگین تبدیل می گردند. برای پیشگیری ار این اتفاق سگ خود را در کلاسهای تربیت سگ شرکت دهید. یک کلاس تربیت سگ خوب به سگ شما کمک می کند تا رفتارهایش اصلاح گردد و به یک موجود با ارزش در خانواده تبدیل شود.

چه شما بخواهید به سگتان آموزش دهید و چه نخواهید , دوست کوچک شما دایما در حال یادگیری است و این واقعیت نه فقط برای توله سگ ها , بلکه برای سگ های بزرگتر نیز صدق می کند.اگر شما قوانین خود را به سگتان آموزش ندهید او قوانین خود را خلق می کند.

تربیت سگ ها به صاحبان آنها این امکان را می دهد که رفتار سگشان را تحت کنترل درآورند و این یک رابطه ی دوستانه بین شما و سگتان را نتیجه می دهد. می توانید مطمین باشید که سگ شما با رغبت و خوشحالی دستورالعمل های شما را اجرا خواهد کرد.

این مساله خیلی مهم است که در تربیت سگ خود از تکنیک ها و روش های خشن استفاده نکنید بلکه با تشویق های مثبت مثل غذا دادن , توجه کردن و بازی کردن , رفتارهای مناسب را در سگ تقویت کنید. روش های تربیت سگ نباید شامل فریاد کشیدن , فشار دادن گلو , کتک زدن , کشیدن قلاده و سایر اعمالی باشد که سگ را دچار وحشت کند یا درد بکشد.

بهترین سن برای تربیت سگ کدام است؟

اگرچه زمانی که سگ ها هنوز توله هستند بهترین زمان برای تربیت کردن و اجتماعی کردن آنهاست اما سگ های بزرگتر هم میتوانند چیزهای جدیدی یاد بگیرند. در حقیقت سگ ها در هر سنی می توانند آموزش داده شوند.

−آیا سگ شما توسط یک دامپزشک معاینه شده است تا مطمین شوید که سالم است , انگل ندارد و واکسن هایش به موقع تزریق شده؟

−قبل از کلاس به سگ خود غذای زیاد ندهید چون بسیاری از مربی ها بر رفتارهای غذایی تاکید می کنند و سعی

می کنند که رفتارهای مثبت را در آنها تقویت کنند.

یک راه حل سریع برای از بین بردن بوی بد سگ

گام ۱ : سگتان را بیرون منزل بگذارید.

برای اینکه سگتان بوی بد را با خود به خانه نیاورد او را بیرون بگذارید.

گام ۲ : این محلول را تهیه کنید :

۴ ⁄ ۱ آب اکسیژنه ۳% , ۴ ⁄ ۱ فنجان جوش شیرین , ۱ قاشق صابون مایع

این محول را به صورت درست شده و مخلوط نگهداری نکنید چون اگر در بطری باقی بماند خطر منفجرشدن

دارد. اگر تمام این مواد را در اختیار ندارید از سرکه ی رقیق شده با آب استفاده کنید.

گام ۳ : بشویید و آبکشی کنید.

این محلول را روی بدن سگ خود بمالید اما نگذارید زیاد روی بدنش بماند ( آب اکسیژنه موهای بدنش را سفید

می کند). کاملا او را آبکشی کنید.

گام ۴ : شامپو بزنید.
سپس سگتان را با شامپوی مخصوص حیوانات بشویید و کاملا آبکشی کنید. حالا سگتان بوی خوبی می دهد.

آیا شما به سگ خود قلاده می بندید؟

دلایل بسیاری وجود دارد که توجیه کند چرا در بیرون منزل به سگ قلاده می بندند. خیلی از مردم فکر می کنند که سگها باید بیرون منزل زندگی کنند درحالیکه سگ خود را می بندند تا فرار نکند و باغچه را خراب نکند. و یا ممکن است سگ چثه اش بسیار بزرگ شده باشد و یا مشکلات رفتاری پیدا کرده باشد که نگهداری آن در منزل دشوار باشد , درنتیجه سگ را در حیاط می گذارند و یا احتمالا سگ بیرون نگهداشته می شود تا از خانه مراقبت کند.

آشنایی با خطرات قلاده بستن

انجمن حمایت از حیوانات در اعتراض به قلاده بستن طولانی مدت سگ ها قوانینی را به تصویب رسانده اند. چرا؟ اولا مردم روز به روز بیشتر درک می کنند که بستن و محدود کردن سگ ها برای آنها خطرناک است. سگ ها به عنوان حیوانات شکارچی , هزاران سال تلاش کردند تا ارتباطی قوی با خانواده ی انسانی برقرار کنند. به عبارت دیگر یک سگ خوشحال و مهربان وقتی مداوم بسته شود و ایزوله گردد اغلب ناراحت , نگران و عصبی می شود. درواقع تحقیقات نشان داده است سگ هایی که بسته می شوند بیشتر احتمال گازگرفتن دارند تا سگ هایی که باز هستند. به علاوه , سگ هایی که نزدیک به نرده ها بسته می شوند ممکن است به قصد پریدن از روی نرده , غیرعمد خود را حلق آویز کنند. همچنین سگ هایی که بسته هستند مورد حمله ی حیوانات و انسانهای بی رحم قرار می گیرند.

قلاده را از سگ خود باز کنید.

دومین دلیل این است که اکثر صاحبان سگ عادت کرده اند برای حل مشکلی که با سگشان پیدا کرده اند در وهله ی اول او را بیرون منزل ببندند. اگر شما به دنبال جایگزینی برای قلاده و طناب هستید این پیشنهادها را در نظر بگیرید:

دور تا دور سگتان به فاصله ی مناسب حفاظ نصب کنید. و یا از قلاده ای با زنجیر بسیار بلند استفاده کنید تا سگتان بتواند محوطه ی اطراف را دسترسی داشته باشد. اگر حفاظ دارید و سگ شما می تواند از روی آن بپرد , نرده هایی با زاویه ی ۴۵ درجه به طرف داخل بالای آن نصب کنید. اگر سگ شما با پنجه هایش خاک زیر حفاظ را کنار می زند تا فرار کند می توانید سنگ های بزرگی در زیر نرده ها قرار دهید تا نتواند آنها را جا به جا کند. اگر دو پیشنهاد قبلی برای جلوگیری از فرار سگ شما موثر واقع نشد می توانید از نرده های مجهز به شوک الکتریکی استفاده کنید , این بهترین گزینه نیست اما آزادی بیشتری به سگتان می دهد. البته در صورتی از این وسیله استفاده کنید که حفاظ دیگری برای جلوگیری از حمله ی حیوانات دیگر و آزار انسانها به سگتان داشته باشید. اگر سگ شما خاک باغچه و یا هر محل دیگری که شما نمی خواهید خراب شود را با پنجه هایش می کند می توانید از حفاظ های پلاستیکی و یا هر مانع مشابه دیگری دور باغچه تان استفاده کنید. و یا می توانید برای سگ خود یک محل بازی درست کنید , در آنجا شن و ماسه بریزید و انواع اسباب بازی های مورد علاقه ی سگتان را در زیر شن ها قایم کنید و سگتان را در هنگام بازی در آنجا تشویق کنید. اگر تا به حال سگتان را عقیم نکرده اید حتما برای انجام این کار اقدام کنید. سگی که عقیم شده است کمتر تمایل به بیرون رفتن و فرار کردن دارد و بیشتر دوست دارد در خانه بماند. این یک روش مطمین است که مزایای زیادی برای سلامتی و رفتار سگتان در بر دارد. برای اطلاعات بیشتر از دامپزشک خود کمک بخواهید. به یاد داشته باشید که مشکلات رفتاری مثل پارس کردن , گاز گرفتن و کندن زمین اغلب نتیجه ی بی حوصلگی و بی تحرکی است. با تهیه ی اسباب بازی های مناسب , تمرین های پرتحرک و تشویق های مثبت شما می توانید رفتارهای آزار دهنده ی سگتان را تغییر دهید و به جایش رفتار مورد قبول در داخل منزل را به او یاد دهید. به علاوه سگی که در داخل خانه است به نسبت سگی که در حیاط به قلاده بسته شده است بیشتر در مقابل مهاجمان و دفاع از شما عکس العمل نشان می دهد. برای سگتان پناهگاه مناسبی تهیه کنید سگ ها علاوه بر ایمن بودن در مقابل خطرات , به پناهگاهی جهت محافظت از عناصر خارجی نیاز دارند. سگ هایی که بیرون نگهداشته می شوند , در زمستان در مقابل سرمای آزاردهنده و در تابستان در مقابل گرمای سوزاننده قرار می گیرند. برای محافظت از سگتان در برابر آب و هوای خشن , برایش یک خانه درست کنید. اگرچه برخی حیوانات با موهای خیلی بلند یا خیلی کوتاه حتی اگر بیرون منزلتان برایشان خانه درست کنید در برابر تغییرات دمایی شدید دوام نمی آورند. همچنین یادتان باشد اگر بیش از یک سگ دارید باید برای هرکدام یک پناهگاه درست کنید. »» برای تهیه ی یک خانه ی مناسب برای سگتان این پیشنهادها را در نظر بگیرید : خانه ی سگتان باید به قدری بزرگ باشد که او بتواند بایستد و به راحتی بچرخد و به قدری کوچک باشد که گرمای بدن سگ به خودش برگردد. سقف خانه باید شیب دار باشد تا آب باران از روی آن به پایین بریزد. گر خانه ی سگ شما از چوب درست شده باشد باید حداقل ۲ اینچ بالای سطح زمین قرار داده شود تا کف آن پوسیده نشود. در خانه باید به قدری بزرگ باشد که سگتان به راحتی وارد آن شود. در طول ماههای زمستان , برای حفاظت از سگتان در برابر بادهای سرد , در خانه باید توسط یک صفحه پلاستیکی قابل انعطاف ( مثل یک پادری که گوشه های تیز و برنده نداشته باشد ) پوشیده شود , یک تکه موکت هم در مواقع ضروری می تواند کارساز باشد اما موکت خیس می شود و یخ می زند. جای خواب تمیز و خشک از کاه , حصیر و یا برگ های سرو برایش تهیه کنید. جای خواب سگتان را باید هر هفته عوض کنید تا از سفت شدن و کثیف شدن آن جلوگیری کنید. در ماههای گرم سال سگ شما باید در جای سایه باشد (زیر سایه ی درخت و یا زیر سایه بان). خانه ی سگ در مجاورت مستقیم آفتاب خیلی گرم می شود و سگ شما در داخل آن احساس راحتی نمی کند. هر وقت سگتان را بیرون نگه می دارید مطمین شوید آب تمیز در ظرف لبه دار و یا در یک تشت بزرگ همیشه در اختیارش قرار دارد. همچنین حواستان باشد که آب در ماههای سرد سال یخ می زند.

  • »» نکاتی در مورد رفتار سگ ها

    سگ شما برایتان دوست و همراه خوبی خواهد بود اما هر از چند گاهی ممکن است با رفتارهایش شما را عصبانی کند. مثل کثیف کردن فرش و موکت و یا خیس کردن کفش هایتان با آب دهانش. با اینکه سگ ها به آسانی در وهله ی اول عشق و دوستی را به صاحبانشان هدید می دهند اما یاد گرفتن قوانین زندگی با انسانها برای آنها به همین سادگی نیست.

    شاید پاپی کوچولوی شما هنوز مفهوم آموزش در خانه را به طور کامل درک نکرده است و یا ممکن است برایش قابل توجیه نباشد که چرا پریدن از روی نرده ها ممنوع است.هرگونه مشکلی که شما با سگتان دارید , ما در اینجا اطلاعاتی را برای کمک به شما آورده ایم.

    »» نکات زیر صاحبان سگ را راهنمایی می کند تا مشکل پیش آمده را به آسانی حل کنند.

    اجازه ندهید که رابطه ی دوستانه ی بین شما و دوست وفادارتان خراب شود. با کمی تلاش و صبر و استفاده از نکاتی که در اینجا آورده شده است می توانید مشکلات رفتاری سگتان را حل کنید و او را در جایی که تعلق دارد ( در کنار خودتان ) حفظ کنید.

    »» کنه زدایی : چگونه کنه ها را پیدا کنیم و آنها را از بین ببریم؟

    اگر شما زمانی را در بیروون و جایی که کنه ها وجود دارند می گذرانید انجام چک آپ روزانه برای کنه زدایی برای سگتان و حتی خودتان ضروری است.

    اگر کنه ای را بر روی بدن سگتان دیدید هول نکنید , این مراحل ساده و سریع را برای از بین بردن آن انجام دهید.

    گام ۱ : ابزار خود را بیاورید.

    یک جفت دستکش , پنس , بتادین و الکل آماده کنید.

    گام ۲ : دنبال کنه ها بگردید.

    اگر روی پوست سگتان احساس برآمدگی یا ورم می کنید , با دقت ببینید که آیا در آن ناحیه کنه ای به پوستش چسبیده یا نه. کنه ها می توانند سیاه , قهوه ای یا کرم رنگ باشند و هشت پا دارند. آنها می توانند خیلی ریز باشند (حتی به کوچکی یک سر سوزن ) پس با دقت نگاه کنید.

    گام ۳ : کنه را بردارید.

    شما باید برای برداشتن کنه حتما دستکش به دست داشته باشید تا از تماس دست جلوگیری کنید. ( کنه ها می توانند بیماری را انتقال دهند ). تا جایی که می توانید پنس را به بدن سگتان نزدیک کنید و به آرامی کنه را بردارید , مراقب باشید از پوست سگتان نیشگون نگیرید! دستتان را مستقیم رو به بالا بکشید , مطمین شوید که کنه را کاملا برداشته اید چون اگر چیزی باقی بماند باعث عفونت می شود.

    گام ۴ : سیفون را بکشید.

    برای اینکه از شر کنه کاملا خلاص شوید آن را داخل توالت بیندازید و سیفون را بکشید.

    گام ۵ : هوای بیمارتان را داشته باشید.

    پوست سگ را با بتادین تمیز کنید و به پنس استفاده شده الکل بزنید. دستتان را هم بشویید! سگتان را به خاطر شجاعتش در جنگ مقابل کنه ها تیمار کنید.

    در نهایت :

    تا مدتی مراقب باشید که جایی که کنه روی پوست سگتان نشسته بود عفونت نکند , اگر پوست حیوان قرمز شد و یا عفونت کرد حتما به دامپزشک مراجعه کنید.

    همچنین به نشانه های بیماری هایی که کنه عامل آنهاست در مورد سگتان توجه کنید , برخی از این نشانه ها شامل ورم مفاصل و یا لنگش است که سه یا چهار روز طول می کشد. تنبلی در حرکت , تب , خستگی , کمبود اشتها و نشانه های عصبی از دیگر علایم بیماری است.

    سگ ها را پشت وانت آزاد نگذارید

    اینطور به نظر می رسد که سگ هایی که پشت وانت در حال حرکت هستند از وضعیت خود لذت می برند. بینی آنها هوا را استشمام می کند و گوش هایشان در باد تکان می خورند , به نظر می رسد از سفر خیلی لذت می برند و همراه با صاحبشان به مکان های مختلف می روند. اما آنها ایمن نیستند. شما با قرار دادن سگتان در پشت وانت خطراتی را هم برای سگتان و هم برای اتومبیل های دیگر ایجاد می کنید.

    اگر ماشین شما روی دست انداز بیفتد و یا ناگهانی ترمز کنید و یاجهت خود را برای جلوگیری از برخورد با مانعی ناگهان تغییر دهید , سگ شما به سادگی از وانت به بیرون پرتاب می شود. این امکان وجود دارد که سگتان کشته یا مجروح شود , و یا حتی اگر اینطور نشود تصادف کردن سگ شما با وسیله ی نقلیه ی دیگری موجب صدمه زدن به او می گردد. همچنین رانندگان دیگر ممکن است برای برخورد نکردن با سگ شما ناگهان تغییر جهت دهند و حادثه ی دیگری به وجود بیاید.

    اگر شما مجبورید سگتان را با وانت انتقال دهید او را داخل باکس مخصوص حمل سگ قرار دهید و یا او را با خود در جلوی وانت بگذارید. اگر وانت شما چهار در است سگتان را در قسمت عقبی که از شیشه ی جلو فاصله دارد بگذارید. اینکه سگتان را در پشت وانت با زنجیر ببندید اصلا فکر مناسبی نیست ; در واقع , نمونه های زیادی بوده که سگ هایی که با طناب یا زنجیر در پشت وانت بسته شده بودند به بیرون پرتاب شده اند و همان زنجیر باعث حاق آویز شدن یا روی زمین کشیده شدن آنها شده است.

    پیشگیری های امنیتی دیگری نیز در مورد حمل حیوان با اتومبیل (صرف نظر از نوع اتومبیل ) وجود دارد. اگر به مسافرت طولانی می روید به قلاده ی سگ خود یک کارت شناسایی متصل کنید که شامل اطلاعاتی از قبیل آدرس منزلتان و آدرس مقصد مورد نظرتان باشد. هرگز سگتان را داخل اتومبیل تنها نگذارید. در یک روز گرم دمای هوا در کمتر از چند دقیقه می تواند به ۴۸ درجه سانتی گراد برسد حتی اگر قسمتی از پنجره ی ماشین باز باشد.

    سفر شما همراه با سگتان می تواند بسیار لذت بخش باشد اگر نکات ایمنی را برای سگ خود رعایت کنید تا او صحیح و سالم با شما به مقصد برسد.

    گیت کمک های اولیه برای سگ شما

  • هر کس که سگی در خانه دارد بهتر است همیشه جعبه ی کمک های اولیه برای او را در دسترس داشته باشد.

  • کتاب کمک های اولیه سگ :شماره تلفن دامپزشک سگتان ،برگه ی تاییدیه ی واکسن ها و سوابق پزشکی مهم سگ ،دماسنج مخصوص ( درجه حرارت بدن سگ نباید از ˚۳۹.۴ بالاتر و از ˚۳۷.۷ پایین تر رود.) ،باند استریل ،نوار چسب هیدروژن پروکساید، ( بتادین ) الکل ،کرم آنتی بیوتیک Epsom salts ،پنس وازلین محلول , پودر یا اسپری ضد عفونی کننده، قلاده ی پلاستیکی، باکس حمل برای سگ های کوچک ،پنبه، آتل و زبان بند  “Tongue depressor” ،حوله ،پوزا بند یا باند برای جلوگیری از گازگرفتن، چراغ قوه، قیچی ،انبردست، سرباریک ،کیسه یخ ،آب نمک ،مواد قندی یا یک شربت شیرین، دستکش لاتکس ،محلول شستشو دهنده ی گوش، ناخن گیر

خواندن این مطلب
بیماری های مختلف در انواع نژاد سگ ها